Retur til Tom Vilmer Paamands hjemmeside.

INGEN vandt EU-valget!

Efter valget til Europaparlamentet juni 2004...

Af Tom Vilmer Paamand - juni 2004
 
Den store vinder ved valget til Europaparlamentet juni 2004 blev valgt af over 52 procent af de danske vælgere. Mod en sådan massiv opbakning blegner selv Socialdemokraternes knap 33 procent, som selv Anders Fogh Rasmussen hyldede i sin tale. Men Ingen blev ikke hyldet af nogen. Selv om mere end halvdelen af stemmerne helt manglede i stemmeurnerne, opfatter politikerne det som en sejr for dem selv, tilslutningen til EU og demokratiet.
- EU-modstanderne tabte stort, danskerne har accepteret EU og lignende hoverende fraser flød i stedet fra kommentatorer og politikere. Alle forsøger behændigt at snakke sig uden om valgets reelle sejrherre med flertallet af stemmerne: "Sofavælgerne - de dovne, ligeglade vælgere, der selv er uden om det, når de ikke griber en reel chance for demokratisk indflydelse". Oven i stemte 23.542 blankt og 3.476 ugyldigt - tilsammen ønskede flere at støtte denne demokratiske variant, end Kristendemokraternes. Når politikerne skal bortforklare vælgernes manglende interesse i valget, sker det ved at anklage vælgerne, som ikke orker at deltage i politikerne narrestreger.
Årsagerne til Ingens solide opbakning er mangfoldige, og kan ikke blot tages til indtægt som aktiv modstand mod EU, den fælles oprustning eller de opstillede valgmuligheder. Men jeg ser det alligevel som et tegn i den rigtige retning. Parolen lød engang: "Tænk hvis de lavede en krig - og ingen kom". Denne gang lavede de et valg - og Ingen vandt!

Tallene ser slemme nok ud på den officielle manér, men tallene kan også anskues på en anden måde. Hvis stemmerne opdeles på alle berørte parter - hele befolkningen - var det kun lidt over en fjerdedel, der støttede et EU-venligt parti. Resten stemte på en EU-modstander, blankt, ugyldigt eller slet ikke. Dette resultat er ret normalt, for det danske demokrati balancerer oftest omkring midten, hvorved et snævert flertal altså reelt styrer "mindretallet" på totredjedele.
Gruppen af uspurgte er støt stigende og var ved denne afstemning næsten lige så stor som hele JA-gruppen. Denne gruppe består af børn og unge under 18 år, senile og andre, der har fået frataget stemmeretten samt en voksende gruppe af udlændinge. At regeringerne træffer store beslutninger på grundlag af simpelt flertal er et problem. Som disse beregninger viser, er gruppen af uhørte ved denne afstemning på mere end totredjedele af befolkningen - og det er et større problem.
JA-partier
27,7%
NEJ-partier 7,4%
Ustemte stemmer
39,0%
Andre uspurgte stemmer
25,6%

JA-partier 1.495.993
NEJ-partier 398.148
Blanke 23.542
Ugyldige 3.476
Ustemte 2.093.836
Uspurgte 1.382.645
Stemmeberettiget 4.014.995
Befolkning ca. 5.397.640

plakat


Til Tom Vilmer Paamands artikler fra fortiden.
2004 - WebHamster: Tom@Paamand.dk